Skip to content
Home » Aqidah Yang Benar MUAT TURUN PDF

Aqidah Yang Benar MUAT TURUN PDF

AQIDAH YANG BENAR DAN HAL-HAL YANG MEMBATALKANNYA
📘 Tajuk Buku Aqidah Yang Benar Muat Turun Pdf
👤 Pengarang BukuSyekh Abdullah Bin Abdul Aziz Bin Baz
🖨️ Jumlah Halaman48
👁️ Jumlah Pelawat

 214 total views,  2 views today

🌐 BahasaMelayu
📥 Muat turun bukuPautan muat turun terus PDF
🛒 Dapatkan buku fizikalKlik untuk buku fizikal dari Amazon

Aqidah Yang Benar dan Hal-Hal Yang Membatalkannnya oleh Syekh Abdullah Bin Abdul Aziz Bin Baz

AQIDAH YANG BENAR DAN HAL-HAL YANG MEMBATALKANNYA

Sudah jelas dari dalil-dalil Al-Our’an dan Al-Hadits, bahwa semua perbuatan dan perkataan hanya diterima dan sah apabila berlandaskan agidah yang benar. Jika agidah tidak benar, maka seluruh amal baik perbuatan maupun perkataan menjadi rusak dan tidak diterima.

Sebagaimana firman Allah SWT: “Barangsiapa yang kafir setelah beriman (tidak menerima hukum-hukum Islam) maka hapuslah amalnya dan ia di akhirat termasuk orang-orang yang merugi.(Q.S. Al Maidah 5:5)

“Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu dan kepada (nabi-nabi) yang sebelum kamu, jika kamu mempersekutukan (Tuhan) niscaya akan hapuslah amalmu dan tentulah kamu termasuk orang-orang yang merugi.” (Q.S.Az Zumar 39:65)

Dan banyak lagi ayat-ayat lain yang semakna dengan ayat di atas. Kitab Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW telah mengisyaratkan bahwa agidah yang benar terangkum pada:

  • Iman kepada Allah
  • Iman kepada Malaikat Allah
  • Iman kepada Kitab-kitab Allah
  • Iman kepada Rasul-rasul Allah
  • Iman kepada Hari Akhir
  • Iman kepada Takdir (ketentuan) baik ataupun buruk (yang datangnya dari Allah).

Enam perkara ini merupakan pokok-pokok agidah yang benar yang terkandung dalam Al-Our’an yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Pokok-pokok agidah ini, memiliki beberapa cabang yang wajib diimani, seperti perkara-perkara yang ghaib dan semua yang diberitakan oleh Allah dan Rasul-Nya. Dalil pokok-pokok keimanan ini banyak sekali diungkapkan dalam Al-Our’an dan Al-Hadits, antara lain: “Bukanlah menghadapkan wajahmu ke arah timur dan barat itu suatu kebaikan, akan tetapi sesungguhnya kebajikan itu ialah beriman kepada Allah, hari kemudian, malaikat-malaikat, kitab-kitab dan nabi-nabi.” (Q.S. Al Baqarah 2:177)

“Rasul telah beriman kepada Al-Our’an yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, demikian pula orang-orang yang beriman. Semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikat Nya, kitab-kitab Nya dan rasul-rasul Nya. (Mereka mengatakan): “Kami tidak membeda-bedakan antara seseorangpun (dengan yang lain) dari rasul-rasul Nya.” (Q.S. Al Bagarah 2:285)

“Wahai orang-orang yang beriman, tetaplah beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan kepada kitab yang Allah turunkan kepada Rasul- Nya serta kitab yang Allah turunkan sebelumnya. Barangsiapa yang kafir kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya dan hari kemudian, maka sesungguhnya orang itu telah sesat sejauh- jauhnya.” (Q. S. An Nisa 4:136)

 “Apakah kamu tidak mengetahui bahwa sesungguhnya Allah mengetahui apa-apa yang ada di langit dan di bumi? Bahwasanya yang demikian itu terdapat dalam sebuah Kitab (Lauh Mahfuzh). Sesungguhnya yang demikian itu amat mudah bagi Allah.” (Q.S. Al Hajj 22:70)

Untuk membaca lebih lanjut tentang Aqidah Yang Benar Muat Turun Pdf buku klik butang muat turun untuk mendapatkannya secara percuma

Laporkan pautan rosak
Sokong laman web ini

Klik disini untuk laman web yang sama sekali berbeza*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *